هدف از برقراری ارتباط، رساندن پیام به دیگران به صورتی واضح و روشن که انجام دادن آن مستلزم تلاشی دوسویه، توسط هر دو طرف فرستنده و گیرندهی پیام است. ارسال پیام روند یا فرآیندی است که میتواند مملو از اشتباه باشد یعنی پیامهای ارسالی غالبا دربردارندهی سوتعبیرهایی توسط گیرندهی پیام هستند. وقتی بروز این سوتفاهمها […]
هدف از برقراری ارتباط، رساندن پیام به دیگران به صورتی واضح و روشن که انجام دادن آن مستلزم تلاشی دوسویه، توسط هر دو طرف فرستنده و گیرندهی پیام است. ارسال پیام روند یا فرآیندی است که میتواند مملو از اشتباه باشد یعنی پیامهای ارسالی غالبا دربردارندهی سوتعبیرهایی توسط گیرندهی پیام هستند. وقتی بروز این سوتفاهمها قابل تشخیص نباشد، میتواند موجب ظهور اشتباه و سردرگمی در فرآیند ارتباطی شود. این سردرگمی سبب میشود تا تمام تلاش صورتگرفته، جهت برقراری ارتباطی مطلوب، بیهوده تلقی شده و منجر به از دست رفتن فرصتها شود. در حقیقت فرآیند برقراری ارتباط، تنها زمانی موفق است که هر دو عامل فرستنده و گیرندهی پیام، معنی یکسانی از آن دریافت کرده و درنتیجه، ارتباط برقرار شود. هنگامیکه شما پیامی را با موفقیت ارسال میکنید، در واقع تفکر و ایدههای خود را به طور موثری انتقال دادهاید. اما اگر عکس این قضیه روی دهد و نتوانید معنی و مفهوم مورد نظرتان را به صورت موثر انعکاس دهید، با شکست ارتباطی مواجه شدهاید، درواقع شما با موانعی که در مقابل رسیدن به اهداف شما قرار دارند روبهرو میشوید که این اهداف دربرگیرندهی اهداف شخصی و شغلی شما هستند.
در نظرسنجیهایی که اخیرا با موضوع استخدام در شرکتهای با بیش از ۵۰ هزار کارمند، انجام شده است از شاخص مهارتهای اجتماعی، بهعنوان تنها عامل بسیار مهم در انتخاب مدیران یاد شده است. این نظرسنجی که توسط دانشگاه پیتسبورگ کاتز (Pittsburgh’s Katz) انجامگرفته، نشان میدهد بالا بودن مهارتهای ارتباطی در نوشتن و مکالمات شفاهی که نشاتگرفته از توانایی کارکردهای ارتباطی با دیگران است، از مهمترین عوامل موفقیت شغلی به حساب میآیند.
با وجود روند رو به رشد مهارتهای ارتباطی و توجه به آن، شاهدیم بسیاری از افراد تمایل دارند همچنان به روند ارتباطی گذشتهی خود ادامه دهند و به نوعی در مقابل تکنیکهای ارتباطی جدید مقاومت مینمایند. ادامه دادن با این روش، سبب میشود آنها قادر به برقراری ارتباط موثر نبوده و توانایی انتقال اندیشهها و ایدههای مطلوب را نه در ارتباطات شفاهی و نه در ارتباطات نوشتاری نداشته باشند، که این ناتوانی بهزودی ایجاد رقابتی موثر در محیط کار را نیز برای آنها غیرممکن میسازد و درنهایت به پیشرفتهای کاری که در اهداف بلندمدت خود تعریف نمودهاند، لطمه خواهد زد. تمام این موارد به علت ارسال نکردن موفق پیام است که بزرگترین عامل پیشرفت در ارتباطات به حساب میآید.
توجه به اهمیت این موضوع بسیارمهم است. یعنی باید متوجه روند ارسال پیام به مخاطب خود و دیگر افرادی که پیام به آنها میرسد، بود و در این جا، قابل فهم نمودن پیام اهمیت بسیاری مییابد.
«نکتهی دیگری که در برقراری ارتباط موثر باید به آن توجه نمود ایجاد توازن بین شرایط ارتباطی و فرهنگی پیرامون است.»
موانع ارتباطی و اهمیت از بین بردن آنها
موانع ارتباطی میتوانند در هر مرحلهای از مراحل برقراری ارتباط (فرستنده، پیام، کانال ارتباطی، دریافتکننده، بازخورد و زمینه) بروز کنند. به عبارت دیگر ایجاد خلل درهریک از این مراحل، باعث پیدایش سوتفاهم و سردرگمی در مخاطب میشود. برای داشتن ارتباطات موثر و دریافت منظور اصلی مخاطب از میان اختلالهای ارتباطی موجود، هدف باید کاهش سوتفاهمها و رفع موانع ارتباطی در هر مرحله از فرآیند ارتباط باشد. باید بهدنبال برقراری ارتباطاتی شفاف، موجز، دقیق، کوتاه و با برنامهریزی خوب بود.
ازبین بردن موانع در تمام این مراحل:
برای ارسال پیامهای تاثیرگذار، باید اقدام به شکستن موانعی که در هر یک از مراحل فرآیند ارتباطات وجود دارد، نمود.
بیایید با خود پیام شروع کنیم، اگر پیام شما بیش از حد طولانی، بینظم و یا دارای خطا باشد، میتوانید انتظار داشته باشید که پیام ارسالی به اشتباه گرفته شده و بد تفسیر شود. ضعف زبان کلامی و زبان بدن نیز میتواند موجب ارسال پیام اشتباه شود.
زمانیکه سطح دسترسی به اطلاعات پایین باشد، به همان نسبت، امکان ایجاد شک و شبه درمورد موضوعی مشخص وجود دارد. به همین علت با درنظرگرفتن نیازهای موجود در جوامع پرازدحام امروزی، بهتر است به فکر برطرف نمودن نیازهای جامعه برآمده و در وهلهی نخست به فکر شناسایی و اولویتبندی آنها باشید.
با اندیشیدن به این موضوع (نیازهای جامعه) و درک کامل آن، در این هنگام است که نیاز به دریافت فرهنگ مردم جامعه پدیدار میشود. با در نظر گرفتن جوانب مطرح شده، شما بهراحتی میتوانید پیام خود را به افرادی با پیشینهی فرهنگی متفاوت در درون سازمانی که کار میکنید، کشوری که در آن زندگی میکنید و حتی در خارج از کشورتان انتقال دهید.
منبع: سایت mindtools.com