اگر وظیفه روابط عمومی بانک ها تلاش و اقدام آگاهانه، با تدوین برنامه ریزی جامع برای استقرار و کسب تفاهم متقابل یک بانک و مشتریان آن بانک، سهامداران و ذینفع آن بدانیم. اولین گام در جهت این تفاهم برقراری ارتباط دو سویه، شناخت از سلایق مخاطبان خاص و عام آن بانک و توجه ویژه به […]
اگر وظیفه روابط عمومی بانک ها تلاش و اقدام آگاهانه، با تدوین برنامه ریزی جامع برای استقرار و کسب تفاهم متقابل یک بانک و مشتریان آن بانک، سهامداران و ذینفع آن بدانیم. اولین گام در جهت این تفاهم برقراری ارتباط دو سویه، شناخت از سلایق مخاطبان خاص و عام آن بانک و توجه ویژه به سهامداران و ذینفعان آن می باشد. در این خصوص روابط عمومی میبایست با استفاده از امکانات جدید، تکنولوژی نوین و شبکه های اجتماعی جهت برقراری ارتباط موثر با مشتریان و ذینفعان بکارگیرد.
ارتباطات و اطلاع رسانی از وظایف مهم روابط عمومی یک بانک تلقی میگردد که سطح وسیعی از مباحث و مفاهیم را در بر خواهد گرفت اجرای سیاست های ارتباطاتی و اطلاع رسانی با توجه به اهداف سازمانی بانک بسیار مهم و دارای اهمیت خاص می باشد.
پیشرفت بانکداری الکترونیک و روابط عمومی الکترونیک چند سالی است که در سیستم بانکی بسیار قوی تر از سایر ارکان های دولتی شکل گرفته است بدیهی است فرهنگ سازی و بکارگیری مطلوب این فناوری ها و تکنولوژی ها همواره یک گام یا چند گام از پیشرفت های الکترونیکی عقب تر است. در زمان حاضر، ارتباطات عنصر بسیار مهمی بشمار میرود که همگام با فناوری نوین ارتباطی در حال گسترش فزاینده و آتی است. اینجاست که استفاده یک بانک از یک روابط عمومی خلاق، کارآمد و به روز میتواند ارتباط بین بانک و کلیه مخاطبان اعم از خاص و عام را به نحوی دو سویه و مطلوب مدیریت کند.
بحران های بانکداری به سه دسته : هجوم بانکی ، وحشت بانکی و بحران نظامند تقسیم بندی میشوند.
الف) هجوم بانکی
هجوم بانکی با هجوم به بانک در یک نظام بانکداری ذخیره جزئی رخ میدهد که تعداد زیادی از مشتریان، سپرده هایشان را در یک زمان برداشت می کنند و این هجوم بانکی اگر در لحظات اولیه پیش بینی یا اتاق فکر همزمان تشکیل نگردد و چاره ای اندیشه نشود بسرعت افزایش یافته و بانک مورد بحث به ورشکستی منجر میگردد.
برای عبور از این بحران با کاهش دادن اثرات هجوم بانکی روشهای مختلفی است که این روش ها شامل نجات مالی دولتی، نظارت و قوانین برای بانک های تجاری، حمایت از بیمه سپرده و سازماندهی بانک مرکزی که بعنوان آخرین وام دهنده عمل میکند، استفاده نمود. باید توجه داشت بعد از اینکه یک هجوم بانکی شروع شد، معلق کردن موقتی برداشت از سپرده ها موفقیت آمیز نخواهد بود بلکه روابط عمومی باید کوشش و تلاش مضاعفی در شفافیت هر چه بیشتر معضلات مالی نموده و ارتباطات تنگاتنگی با مشتریان و ذینفعان بانک داشته باشد که موثرترین آنها توجیه روئسای شعب و کارمندان بانک هاست که باید امیدواری کاملی به مشتریان بدهند.
سپس بلافاصله تمامی وثایق مورد نیاز بانک مرکزی را در اختیار آن بانک باید قرارداده و خط اعتباری را دریافت و اگر وام اعطای آخرین وام دهنده (بانک مرکزی) تکاپوی سپرده گذاران را نمیکند باید به نسبت سپرده ها نقدینگی فعلی توزیع گردد و سعی شود مشتریان را با انواع ترفندهی روابط عمومی به آرامش و امید به آینده و اینکه از سپرده هایشان صیانت میشود دائماً در حال انتظار نگه داشت که حداقل مشتری بداند امیدی به آینده وجود دارد این کار میتواند با کمک ابزارهای پیشرفته الکترونیک و پیام های ارسالی روابط عمومی آن بانک ثابت نماید که بانک زنده است و به حیات خود ادامه میدهد.
ب) وحشت بانکی
معمولا در زمان رکود مردم در معرض وحشت بانکی قرار میگیرند این وحشت بخاطر افزایش نرخ ارز، طلا، نرخ ملک ایجاد می شود و باعث افت شدید قدرت خرید پول شده و مردم سعی میکنند پول خود را به کالا های سرمایه ای یا ارزهای خارجی تغییردهند. در این زمان باید بلافاصله اتاق فکر بانک مرکزی سیاست های انقباضی خود را رها نموده و یک سیاست انبساطی شدید را اجرایی کندکه رونق دوباره به بازار بازگردد و روابط عمومی هم باید مردم را تشویق به ارائه تسهیلات در تولید نماید که از افزایش یا هجوم سپرده گذاران به بانک جلوگیری شود و در این حالت می بایستی نرخ سود بانکی افزایش یافته که سپرده گذاران فکر نکنند قدرت خرید آنان پائین آمده است.
ج) بحران های بانکداری نظام مند
یک هجوم بانکی، برداشت سپرده های یک بانک است و یک وحشت بانکی یا وحشت بانکداری یک بحران مالی است که هنگامی رخ میدهد که خیلی از بانک ها دچار هجوم های همزمان شوند(دومینو وار). در یک بحران بانکی نظام مند همه یا تقریبا همه سرمایه بانکداری در یک کشور محو می شود. این میتواند هنگامی ایجاد شود که قانون گذاران ریسک های نظام مند و اثرات سرایتی(دومینو وار) را نادیده می گیرند. بحران های بانکداری نظام مند با هزینه های مالی سرسام آور به زیان های تولیدی بزرگ ربط داده میشوند. از این بحران فقط با استقراض از بانک جهانی جهت دریافت وام از کشورهای دیگر می توان عبور نمود که در این قسمت روابط عمومی نقش چندانی ندارد و فقط ملزم به دادن روحیه و انسجام ملی می باشد. البته برای رفع این معضل پس از دریافت وام باید سیاست های انبساطی در پیش گرفته شود که اعتماد از دست رفته سپرده گذاران بازگردد.
ابوالقاسم حکیمیان
کارشناس ارشد بانکی، عضو هییت مدیره انجمن روابط عمومی ایران و مدزس علوم ارتباطات