در سال ۱۳۱۳ در روستاى مود از بخش مرکزى بیرجند متولد شد ، تحصیلات ابتدائى و قسمتى از تحصیلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت دیگر را در بیرجند و سال ششم ادبى را در دبیرستان مروى تهران گذرانید . در سال ۱۳۳۶ به اخذ درجه لیسانس و در سال ۱۳۳۹ به اخذ درجه […]
در سال ۱۳۱۳ در روستاى مود از بخش مرکزى بیرجند متولد شد ، تحصیلات ابتدائى و قسمتى از تحصیلات متوسطه خود را در زادگاهش و قسمت دیگر را در بیرجند و سال ششم ادبى را در دبیرستان مروى تهران گذرانید . در سال ۱۳۳۶ به اخذ درجه لیسانس و در سال ۱۳۳۹ به اخذ درجه دکترى در رشته قضائى از دانشکده حقوق و علوم سیاسى دانشگاه تهران نائل گردید. وى در زمان تحصیل در دوره کارشناسى با مدیر وقت روزنامه کیهان که استاد ایشان نیز بود رابطه دوستانهاى برقرار کرد . وقتى استاد از دانشجویان دوره دکترى براى همکارى در کیهان دعوت کرد، معتمد نژاد فرصت را غنیمت شمرده و به محیط روزنامه وارد شد.
دیرى نپائید که از مترجمى زبان فرانسه، به مسؤلیت گروه خارجى و مقالات ارتقاء یافت . روزنامه کیهان که به روزنامه نگاران تحصیلکرده نیاز داشت ، براى وى بورسیهاى از دولت فرانسه دریافت داشت . معتمد نژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دکترى حقوق و علوم سیاسى و نیز دکترى تخصصى روزنامه نگارى از انستیتوى مطبوعات و علوم نظرى دانشگاه پاریس گردید (۱۳۴۳).
خدمات دانشگاهى ایشان ارسال ۱۳۴۴ در سمت استاد یارى در دانشکده حقوق و علوم سیاسى دانشگاه تهران آغاز مىشود ضمناً همکارى خود را از آغاز ورود به ایران با موسسه کیهان حفظ کرد. در سال ۱۳۴۳ مؤسسه کیهان پیشنهاد وى را براى یک دوره عالى روزنامه نگارى پذیرفت و براى این منظور از بین داوطلبان دیپلم ،۲۵ نفر انتخاب شدند. در پایان دوره دو ساله ، اسم این دوره عالى به مؤسسه عالى مطبوعات و روابط عمومى تغییر کرد.
در سال ۱۳۵۰ یعنى زمانى که نخستین فارغ التحصیلان در بحبوحه اخذ دانشنامه بودند ، اسم مؤسسه به دانشکده علوم ارتباطات اجتماعى تغییر یافت . دراین موقع از دانشیارى دانشکده حقوق دانشگاه تهران استعفا داده و در دانشکده علوم ارتباطات اجتماعى در سمت معاونت دانشکده مشغول به کار گردید . از سال ۵۶ تا ۵۹ نیز سمت ریاست دانشکده را عهده دار بود.
همزمان با انقلاب اسلامى ، دانشکده مذکور تعطیل و در دانشکده علوم اجتماعى دانشگاه علامه طباطبائى به عنوان یک گرایش ادغام شد .
با تعطیل شدن دانشگاه ها ، معتمد نژاد به پاریس رفت و در آنجا به تدریس و تحقیق پرداخت. تا یاد وطن او را دلتنگ کرد و در سال ۱۳۶۸ به ایران بازگشت.
معتمد نژاد مجدداً نسبت به توسعه رشته علوم ارتباطات و گشایش دوره ه اى کارشناسى، کارشناسى ارشد و دکترى اقدام نمود تا سرانجام در سال ۱۳۷۵ با پذیرفته شدن دوره دکتراى ارتباطات در وزارت فرهنگ و آموزش عالى به آرزوى دیرین خود رسید .
معتمد نژاد در حال حاضر استاد تمام وقت دانشکده علوم اجتماعى دانشگاه علامه طباطبائى مىباشد و در سطوح مختلف آموزشى اشتغال به آموزش دارد .
معتمد نژاد در تشکیل و عضویت انجمن هاى مختلف از قبیل : انجمن دفاع از آزادى مطبوعات ، انجمن بین المللى تحقیق در ارتباطات جمعى ، انجمن بین المللى حقوق فضا ، انستیتوى بین المللى ارتباطات ، انجمن فرانسوى علوم ارتباطات و اطلاعات نقش عمده داشته است.
معتمدنژاد بیش از ۷۰ مقاله علمى به مجامع بینالمللى و یا مجلات ارائه داده و یاخود در تشکیل سمینار ها و کنفرانس هاى علمى نقش مهمى داشته است .
در سال ۱۳۷۳-۷۴ به عنوان استاد نمونه دانشگاههاى کشور از دست ریاست جمهورى لوح نقدیر دریافت داشته و به پیشنهاد وزیر فرهنگ و آموزش عالى و حکم ریاست شوراى عالى انقلاب فرهنگى از مهر ماه ۱۳۷۸ به عضویت هیأت امناى دانشگاههاى منطقه مرکزى منصوب شده است .
کتاب های چاپ شده
– روزنامه نگاری با همکاری دکتر ابوالقاسم منصفی.تهران: انتشارات دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی ۱۳۵۰ چاپ چهارم ۱۳۷۴
– وسایل ارتبات جمعی.تهران: انتشارات دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی۱۳۵۵ چاپ سوم۱۳۷۹
– روش تحقیق درمحتوای مطبوعات.تهران:انتشارات دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی۱۳۵۶
– تحقیق در محتوای برنامه های رادیو ایران. با همکاری دکتر صدرالدین الهی و مهدی محسنیان راد. انتشارات دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی ۱۳۵۴
– حقوق مطبوعات: بررسی تطبیقی میان حقوق آزادی مطبوعات و اداره انتشارآن ها. تهران: انتشارات مرکز مطالعات وتحقیقات رسانه ها ۱۳۷۹
– اجلاس جهانی سران درباره جامعه اطلاعاتی – ژنو : ۱۰ تا ۱۲ دسامبر ۲۰۰۳
کتاب های زیرچاپ
– فرهنگ علوم ارتباطات. با همکاری دکترنعیم بدیعی. شامل ده هزار واژه تخصصی به زبان های انگلیسی فرانسه و فارسی.
تهران : انتشارات دانشگاه علامه علامه طباطبایی
– بازنگری در روزنامه نگاری معاصر. تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی
– وسایل ارتباط جمعی(جلد دوم). تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی
– تکنولوژی های نوین ارتباطی: از تلگراف و تلفن تا ماهواره و اینترنت. تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی
– کتابشناسی ارتباطات درکشورهای در حال توسعه به زبان های انگلیسی و فرانسه (۲ جلد) نیویورک: نشربین المللی
– مبانی حقوق ارتباطات – تهران : انتشارات مرکز پژوهش های ارتباطات ، زمستان ۱۳۸۳
– جامعه اطلاعاتی : مبانی نظری و چشم اندازهای جهانی.
تهران : انتشارات مرکز پژوهش های ارتباطات ، زمستان ۱۳۸۳
کتاب های آماده چاپ ویادرحال آماده شدن برای چاپ
– حقوق حرفه ای روزنامه نگاران
– حقوق تبلیغات بازرگانی
– مسایل حقوقی بین المللی ماهواره های تلویزیونی
– حقوق بین المللی ارتباطات الکترونی
– ارتباطات بین المللی
– ارتباطات و توسعه: ارتباطات توسعه و توسعه ارتباطات
– مطالعات انتقادی درارتباطات
– نظریه های ارتباطات
– روزنامه نگاری وتجدد خواهی در ایران
– تحول مطبوعات در کشورهای آسیای مرکزی
– ریشه های تاریخی سلطه ارتباطی جهانی(به زبان انگلیسی)
– تحول ارتباطات در ایران(به زبان فرانسه)
– کتابشناسی ارتباطات درایران(به زبان های انگلیسی و فرانسه)
– ارتباطات وسلطه فرهنگی(ترجمه ازانگلیسی)
– کلیات حقوق اساسی
– قوه مجریه درکشورهای غربی(ترجمه از فرانسه)